Mindfulness Yoga

“Gedachten zijn als rimpelingen op het wateroppervlak. De essentie van het water blijft onaangetast”

 

Mindfulness is hot

In de Mindfulness traditie staat het cultiveren van open aandacht centraal. Aandacht voor lichaam, zintuiglijke waarnemingen, gedachte, emotie en beweging. Aandacht voor de tekst die je nu leest. Mindfulness nodigt je uit om uit de doe-modus (bezig zijn met het verleden en wat nog gaat komen) te stappen en in het hier en nu waar te nemen wat zich voordoet (zijns-modus), zonder oordeel. Je krijgt weer oog en waardering voor de kleine/ vanzelfsprekende dingen in het leven.

In het dagelijkse leven zijn we vaak geneigd gedachtes of emoties te labelen als positief of negatief en er hele verhalen aan te verbinden. Dit resulteert enerzijds in willen vasthouden van een gedachte of emotie zoals vreugde maar ook wrok en anderzijds met man en macht van een vervelende gedachte of emotie af willen komen. Dit kost bakken energie en versmalt je beeld op de wereld.

Op het moment dat deze mechanismen je in de weg gaan zitten, ga je (misschien op advies van een huis- of bedrijfsarts) op zoek naar manieren om beter met gedachtes en emoties om te gaan. Je vindt een 8-weekse mindfulnesstraining in de buurt en gaat ijverig met de oefeningen aan de slag. Deze training houdt echter een keer op en dan moet je zelf  aan de slag om de geleerde technieken te blijven oefenen. Daar gaat het op een gegeven moment fout omdat we nu eenmaal gewoontedieren zijn. Op een gegeven moment komen we toch weer in de ingesleten dagelijkse routine terecht.

 

 

Mindfulness yoga als onderhoud

De oefeningen uit de mindfulness traditie en de zachte lichamelijke oefeningen uit de yoga brengen je terug in dit moment, de waardering voor de mogelijkheden van je lichaam en acceptatie van de grenzen die het lichaam aangeeft. Ze leren je met mildheid en zonder oordeel naar jezelf te kijken en ruimte te geven aan wat zich voordoet zonder een gedachte te voeden of af te wijzen. Je leert ook inzien hoe snel je geneigd bent om op een impuls te willen reageren, zowel in de les (lichamelijk ongemak, prestatiedrang) als in het dagelijkse leven (een collega geeft feedback en voordat je het in de gaten hebt, bijt je al van je af). Eerdere deelname aan een 8-weekse is niet noodzakelijk.

Personen die al eerder een Mindfulness training hebben gevolgd zullen in de lessen de volgende elementen herkennen:

  • Bewegen in aandacht
  • De bodyscan
  • Aandachtstraining: gevoelens, gedachten, lichaam, adem, de innerlijke criticus
  • Gewoontebrekers

Cursisten die al eerder yoga beoefend hebben, vinden herkenning in:

  • Cultiveren van aandacht (Dharana)
  • Asana
  • Pranayama

Geen ervaring met Yoga of Meditatie / Mindfulness? Geen probleem! De lessen zijn een mooie eerste kennismaking maar ook een ondersteuning in het onderhouden van je beoefening uit een eerder gevolgde 8-weekse. De lessen mindfulness yoga worden momenteel alleen aangeboden op maandag om 19:00. 

Let op!

Ben je nog niet bekend met yoga en merk je bij jezelf extreme onrust op, dan loont het de moeite om, voordat je aan de mindfulness yoga begint, een blok in een hatha groep mee te draaien en zo gewend te raken aan de vertraging. Mogelijk is de overgang van je dagelijkse leven naar de mindfulness-les te groot. Neem het ook op met jouw behandelend arts/ therapeut voordat je in de les aanschuift.

N

Evaring & lenigheid geen vereiste

N

Gepassioneerde yogadocenten

N

Korting op massages en workshops

N

Kleine groepen & persoonlijke aandacht

N

+15 jaar les-ervaring

N

De lessen van Marysia zijn trauma-informed

N

Onbeperkt online aansluiten

Meld je aan

4 proeflessen met 25% korting

  • Hidden
  • (verplicht)