Hatha Yoga

 

Yoga is jezelf ont-moeten

Power yoga, Iyengar yoga, Ashtanga yoga, Yin Yoga, Raja Yoga… Alle beweeglijke vormen van yoga vallen onder Hatha Yoga.  In deze praktijk wordt klassieke Hatha Yoga volgens de Kashmir Methode en Advaita Vedanta (non-dualiteit) onderwezen. De kernboodschap: “Je hoeft niet iets te bereiken, je bent er al.” We zien het alleen niet door al die overtuigingen (klesha’s) die we gedurende ons leven over onszelf hebben gevormd.

Hatha Yoga leent zich uitstekend voor het verminderen van/ het leren omgaan met o.a.: spanningsklachten, burn-out en depressie, hoofdpijn, rugklachten, schouderklachten, bekkeninstabiliteit en ademhalingsproblemen zoals hyperventilatie. Yoga werkt ook ondersteunend in het herstel van kanker.

Heb je erg veel lichamelijke klachten, dan is het waarschijnlijk verstandig om te starten met de Mindfulness Yoga totdat de situatie zich stabiliseert. Vraag ook aan jouw arts of fysiotherapeut welke oefeningen je de komende tijd moet vermijden. Heb je al ervaring met Hatha Yoga en wil je meer verstilling/verdieping in jouw beoefening? Dan is de Mindfulness Yoga ook een prachtig alternatief.

 

 

Hatha Yoga Lessen

De hatha-lessen bestaan uit de volgende onderdelen:

Lichamelijke oefeningen (Asana): De lichamelijke oefeningen vormen de hoofdmoot in deze les en zijn o.a. van invloed op de zenuwactiviteit die het lichaam in een toestand van rust brengt. De aanmaak van adrenaline (stress-hormoon) wordt afgeremd en er wordt meer endorfine (the happy hormone) aangemaakt. Door het verminderen van fysieke en mentale spanningen komt er ruimte voor herstel en nieuwe energie. Naast de lichamelijke effecten geven de oefeningen ook een inzicht in jouw persoonlijkheid: “Hoe ga ik om met zwaardere oefeningen en met mijn eigen grenzen? Wat doen oefeningen waarin ik me meer open opstel, met me? Hoe ga ik om met stoorzenders?” Het is een mooi bewustwordingsproces wat op gang komt want er zijn overeenkomsten tussen hoe je omgaat met de oefeningen in de les en hoe je buiten de muren van de lesruimte functioneert.

Ademoefeningen: Deze revitaliseren het lichaam en geven je een punt waarop je de aandacht kan richten, waardoor je je mogelijk kalmer en meer stabiel voelt. Ze creëren ook ruimte waardoor je je gemakkelijker in een houding kunt bewegen.

Meditatie: Voorgaande oefeningen bereiden het lichaam voor op meditatie. Tijdens meditatie neem je in open aandacht waar wat er op dit ogenblik in je omgaat zonder hier een oordeel, “goed” of “slecht” (waar wij allen doorgaans erg goed in zijn) aan te plakken of hier verandering in aan te willen brengen. Tijdens meditatie wordt niets uitgesloten, alles mag er zijn. Dat scheelt een hoop energie. Meditatie kan in een zittende houding ontstaan of inactiviteit.

Eindontspanning: De lessen zijn telkens verschillend van opbouw. In de meeste gevallen eindigt de les echter in rugligging waarin je alle activiteit van het afgelopen uur loslaat en de effecten van de les kunt doorvoelen.

 

 Wat maakt Een Nieuwe Balans uniek?

In de lessen richten we ons niet alleen op bovenstaande, klassieke onderdelen uit de hatha yoga maar maken we ook gebruik van technieken uit onderstaande werkvormen. Alles wat je doet met aandacht is immers yoga:

Tension Release Exercises: Deze oefeningen zijn erop gericht spanningen die zich door de tijd heen in het lichaam, en dan met name in de Psoas spier hebben opgestapeld, los te weken zodat het lichaam weer de ruimte krijgt.

Bio- energetica: Oefeningen waarmee je je kunt gronden, opladen en ontladen

Autogene Training: een vorm van zelfhypnose waarmee je je zelf tot rust brengt. Je kunt immers meer met jouw voorstellingsvermogen dan je denkt.

Progressieve spierontspanning: Het expres aanspannen van de spieren om ze daarna meer te kunnen laten ontspannen.

Jin Shin Jyutsu: Een systeem van acupuncten die, als je ze een tijd vasthoudt, lichamelijke en mentaal/emotionele blokkades kan verlichten. Je energie gaat weer stromen.

Qi Gong / Do-In: om de meridianen (energiebanen in het lichaam) en daarmee samenhangende organen en zintuigen te revitaliseren.

N

Evaring & lenigheid geen vereiste

N

Gepassioneerde yogadocenten

N

Korting op massages en workshops

N

Kleine groepen & persoonlijke aandacht

N

+15 jaar les-ervaring

N

De lessen van Marysia zijn trauma-informed

N

Onbeperkt online aansluiten

Meld je aan

4 proeflessen met 25% korting

  • Hidden
  • (verplicht)