Holistische Massage

 

Massage is (aan)geraakt worden…

We weten sinds mensenheugenis dat aanraking een helende kwaliteit heeft. Wat is het eerste wat je doet als je je ergens aan stoot? Juist, over de pijnlijk plek wrijven. Wist je trouwens dat baby’s die te weinig affectief aangeraakt worden meer kans hebben op ontwikkelingsachterstanden of in hun latere leven een lagere weerstand hebben en vatbaarder zijn voor stoornissen zoals depressie?

In het oude Griekenland en het Romeinse rijk was massage vaste prik: thuis en in de badhuizen. Een gezonde geest woont immers in een gezond lichaam: Massage in de vorm van knedingen, strijkingen en uitdrukken bevordert de doorbloeding, de lymfedoorstroming, ontspant de spieren, verlaagt de hartslag en verdiept de adem.

Bij de intrede van het Christendom kwam deze kennis echter onder druk te staan. Aanraking werd gelinkt aan sexualiteit en iedere vorm van intimiteit die niet ten bate kwam van de instanthouding van het geloof, werd als zondig beschouwd.

Pas aan het einde van de middeleeuwen werd er weer melding gemaakt van de geneeskrachtige kwaliteiten van massage. Massage werd toen vooral technisch toegepast door geneesheren.

Eind 19de eeuw kwam massage als ontspanning en preventie weer meer aan het licht in de vorm van Zweedse/ klassieke massage.

 

Holistische massage

Zoals ik eerder al schreef bevordert massage de doorbloeding en de lymfestroom (opruimen van afvalstoffen), ontspant het de spieren en vertraagt het de hartslag. Bovendien activeer je met massage het immuunsysteem en maak je endorfines en oxitocines, beter bekend als happiness-hormones, aan.

Waar echter bij sportmassage stevige grepen en snelle strijkingen worden gebruikt om het lichaam op te warmen en klaar te stomen voor activiteit of om verzuring na inspanning weg te werken, vormen dezelfde, maar langzamere grepen en strijkingen uit de holistische massage voor meer bewustzijn, naar binnen keren en een beter voelen van wat er in het lichaam omgaat. Zonder dat bewustzijn kan er geen gedragsverandering plaatsvinden en zit je binnen de kortste keren weer met dezelfde klacht. Dat is erg fijn voor de agenda van de masseur maar jij wilt op een gegeven moment toch graag van je klachten af zijn.

Holistische massage heeft niet als doel een klacht “weg” te werken maar de mens als geheel onder de aandacht te brengen en bewustwording omtrent een klacht op gang te brengen:

  • Hoe is de klacht ontstaan: “Is het een “pure” overbelasting, was ik me niet bewust van mijn fysieke grenzen of zijn de klachten ontstaan omdat ik niet goed “in mijn vel” zit?” Lichaam en geest kunnen immers niet los van elkaar gezien worden.
  • Hoe reageer je op een pijnlijke plek: “Kan ik erbij blijven en erin ontspannen. Wat gebeurt er dan?”

Een holistische massage is veelal een deel-massage. Dat betekent dat je langere tijd aandacht geeft aan 1 bepaald gebied (bijvoorbeeld de rug, het hoofd, de benen of de buik) in plaats van dat je in een uur tijd  het hele lichaam kortstondig aanraakt. Dat resulteert in meer diepgang en een diepere ontspanning, ook in de delen van het lichaam die niet direct aangeraakt worden. In het voorgesprek bekijken we waar we de nadruk op gaan leggen. Wil je een volledigere massage? Boek dan een sessie van anderhalf of twee uur!

 

Natuurlijk kan er altijd wat tussen komen. Ik wil je vragen in dat geval tijdig contact met mij op te nemen. Annuleringen minder dan 24 uur voor de geplande massage worden in tijden van Corona niet in rekening gebracht. Bij no-shows word de sessie wel gefactureerd. Op alle massages zijn de algemene voorwaarden en de privacy-verklaring van toepassing.

N

Evaring & lenigheid geen vereiste

N

Gepassioneerde yogadocenten

N

Korting op massages en workshops

N

Kleine groepen & persoonlijke aandacht

N

+15 jaar les-ervaring

N

De lessen van Marysia zijn Trauma-informed

N

Onbeperkt online aansluiten

Meld je aan

4 proeflessen met 25% korting

  • Hidden
  • (verplicht)