Yin Yoga

 

Wat is Yin Yoga?
yinyang

In ons leven zijn twee hoofdstromen actief: de actieve, creërende Yang energie (sympaticus in westerse fysiologische termen) en de rustende, herstellende Yin energie (parasympaticus). Niets in het leven is volledig Yin of volledig Yang. Zoals je in de tekening ziet zit in iedere vorm van activiteit (wit) een mate van rust (zwart) en is rust de voedingsbodem van actie. De een kan niet zonder de ander.

In de Hatha yoga wordt aan beide polariteiten aandacht besteed maar de hoofdmoot ligt vaak bij Yang. Yang houdingen zijn oefeningen waarbij een beroep op jouw spierstelsel gedaan wordt. In Yin oefeningen houdt je langere tijd, met minimale inspanning, een houding aan en laat je zoveel mogelijk de zwaartekracht zijn werk doen zodat de bindweefsel tijd hebben om spanning los te laten.

 

Waarom Yin Yoga?

In de Yin Yogalessen draait alles om ruimte creëren. Door zo’n 2 a 5 minuten in een bepaalde houding te verblijven, ontstaat er een rek op de bindweefsels en kunnen ze zich beetje bij beetje overgeven aan de houding. Door voeding, houding en stress kan dat bindweefsel verstijven/ plaatselijk verkrampen waardoor klachten ontstaan.

Het oprekken van het bindweefsel creëert ruimte voor spieren en organen die door de bindweefsels omhuld worden maar ook voor de in de bindweefsels gelegen meridianen waardoor de organen zowel fysiek als energetisch beter gevoed worden. Ook ontstaat er meer ruimte in en rondom de gewrichten.

 

Onderzoeken

Stress, emoties en aspecten van onszelf die wij niet willen zien worden weggestopt/vastgezet in het lichaam. Door tijdens een passieve rek met geduld en zelfcompassie naar deze plekken toe te ademen kunnen deze spanningen (gedeeltelijk) oplossen. Je zult tijdens het langer aanhouden van houdingen ook merken dat je te maken krijgt met weerstanden van fysieke of emotionele aard. Dat is een uitgelezen moment om te onderzoeken wat je met weerstanden (ook in het dagelijkse leven) doet: haak je erop in waardoor de weerstand alleen maar groeit, of kun je het de ruimte geven, ernaar toe ademen waardoor het na verloop van tijd kan worden losgelaten?

Yin yoga is dus een meer passieve en meer contemplatieve vorm van yoga dan dat je misschien gewend bent. Zoals je ziet werken yin houdingen niet alleen in op het fysieke lichaam, maar ook op het mentale-, emotionele- en prana (energie) lichaam.

Wil je ervaren wat voor effecten yin yoga op jouw systeem kan hebben? Meld je dan aan voor 4 proeflessen met 25% korting op dinsdag-/woensdagavond en woensdag-/donderdagochtend.  

N

Evaring & lenigheid geen vereiste

N

Gepassioneerde yogadocenten

N

Korting op massages en workshops

N

Kleine groepen & persoonlijke aandacht

N

+15 jaar les-ervaring

N

De lessen van Marysia zijn trauma-informed

N

Onbeperkt online aansluiten

Meld je aan

4 proeflessen met 25% korting

  • Hidden
  • (verplicht)