Yoga en veerkracht

 • Datum: Zaterdag 16-5
 • Tijd: 13-15 uur
 • Docente: Marysia
 • Kosten: €21 voor vaste cursisten, €26 voor deelnemers van buitenaf
 •  

  Een wandelende zenuw? Is dat besmettelijk?

  Er is de laatste jaren veel te doen om dit wonderbaarlijke deel van onze fysiologie… en met recht. De nervus vagus is een van de belangrijkste en grootste zenuwen in het lichaam Hij begint in de hersenstam, vlak achter de oren, loopt langs beide kanten van de nek, over de borst en dan richting je onderlichaam. De nervus Vagus wordt ook wel “de wandelende zenuw” genoemd.

  Deze zenuw verbindt dus de hersenen met maag, spijsverteringssysteem, longen, hart, nieren en lever. Maar hij is ook betrokken bij spraak, oogcontact, gezichtsuitdrukkingen, enz.

  De nervus vagus is onderdeel van het parasympatische zenuwstelsel, en heeft invloed op je ademhaling, hartslag en spijsvertering. 80% van de zenuwvezels in de nervus vagus is sensorisch. D.w.z. dat ze de hersenen informatie geven over wat er zich in de organen afspeelt. Geen wonder dat deze zenuw een belangrijke rol speelt in onze gezondheid.

   

  Tonus van de nervus vagus

  Net als spieren, heeft ook de nervus vagus een bepaalde spanning, een tonus. De tonus (sterkte van de nervus vagus) wordt gekoppeld aan ontstekingen, spijsvertering, regulering van emoties en regulering van het immuunsysteem. Een hogere tonus is gekoppeld aan een fysieke en psychische toestand van welbevinden. Een lagere tonus wordt geassocieerd met ontstekingen, depressie, negatieve stemmingen, eenzaamheid, hartaanvallen en beroertes. Door het verhogen van de tonus van de nervus vagus activeer je het parasympatische zenuwstelsel. Dat betekent dat er sneller meer ruimte ontstaat voor ontspanning en het lichaam beter in staat is om voedselstoffen op te nemen en afvalstoffen af te staan.

   

  Hoe activeer je de nervus vagus?

  Qua voeding kun je ervoor zorgen dat je voldoende Omega-3 vetzuren en Zink binnen krijgt. Ook kun je extra pro-biotica tot je nemen.

  Op het gebied van activiteit, stimuleer je de nervus vagus met beweging (lekker wandelen of hardlopen in het bos), gorgelen, veel lachen, zingen, een ontspannende massage, ademoefeningen en rek- en strek-oefenigen zoals je in de Yoga en Tai Chi/ Qi Gong tegenkomt.

   

  In deze yoga workshop

  In deze workshop gaan we aan de slag met yoga en ademoefeningen die de grote lijn van de nervus vagus oprekken en daarmee prikkelen om meer in actie te komen zodat stress levels kunnen zakken en je beter met de tegenslagen van het leven om kunt gaan zowel op fysiek als op mentaal/emotioneel vlak.

   

   

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ik blijf graag op de hoogte en ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwsbrief.

Steun International campaign for Tibet

Met jouw deelname steun je het werk van International Campaign for Tibet.

 

Deze praktijk is aangesloten bij de Vereniging Yogadocenten Nederland waardoor je verzekerd bent van een docent met een solide basis die zich blijft ontwikkelen dmv bijscholingen.