yoga

Yoga Nidra

“Vanuit een diepe ontspanning het weekend in…”

 

Yoga Nidra, vrij vertaald de “slaap van de yogi”, is een meditatietechniek om een zo diep mogelijke staat van ontspanning te bereiken.

Wolter Keers zei het al in zijn boek “Yoga, de kunst van het ontspannen”. “De moderne mens is chronisch overspannen maar men is zich er niet meer van bewust.” Dat was 40 jaar geleden. Kun je nagaan hoe dat vandaag de dag is met onze voortschrijdende technologie. We staan 24/7 bloot aan prikkels. Dezen moeten allemaal verwerkt worden en dat kost bakken energie. Deze energie raakt, als je niet regelmatig een tegenhanger voor al die activiteit zoekt, een keer op met als resultaat: slapeloosheid, onrust, oververmoeid, burnout, verhoogde spierspanning/ bloeddruk en een lichaam wat vatbaarder is voor ziektes. Hoe vul jij jouw energie aan? Weet je dat?

 

Wat doen we bij Yoga Nidra?

We beginnen met een serie losmaakoefeningen om het lichaam fysiek klaar te maken voor de lange lighouding.
Daarna blijven we 45 minuten wakker en aandachtig liggen. Door middel van een serie observatie oefeningen versmal je de aandacht en keer je meer en meer naar binnen om vervolgens in een zo diep mogelijk staat van rust en stilte te komen. Dat is de plek waar het lichaam en de mind zich kunnen regenereren.

 

Yoga Nidra Techniek

De techniek bestaat uit een aantal vaste onderdelen:

De Yoga Nidra sessie an sich begint met het stellen van een voornemen: een Sankalpa. Het doel van zo’n Sankalpa in gedachten nemen en deze aan het begin en het einde van de sessie te herhalen, is deze te internaliseren zodat het de ruimte krijgt in je onderbewuste om wortel te schieten en te groeien.

Door middel van instrumenten als de bodyscan, het volgen van de adem en visualisatie trek je de zintuigen terug van de uiterlijke wereld naar de innerlijke wereld waardoor een diepe ontspanning ontstaat. Je zou kunnen zeggen dat Yoga Nidra een vorm van zelfhypnose is. Verder vergroot het onderdeel “Visualisaties” de neuro-plasticiteit van de hersenen waardoor je in het dagelijkse leven beter met veranderingen kunt omgaan.

Door de veranderende opdrachten wordt voorkomen dat je te ver wegzakt in een droomloze slaap. Er wordt gesteld dat een Yoga Nidra van een uur overeenkomt met vier uur slaap. Dus heb je nog wat slaap in te halen, kom dan een les meedraaien.

 

Yoga Nidra Les

De Yoga Nidra les wordt gegeven op de laatste vrijdag van de maand, duurt vijf kwartier en is toegankelijk voor zowel voor beginners als gevorderden. Vaste cursisten nemen deel op basis van Dana: een vrijwillige bijdrage.  Deelnemers van buitenaf kunnen ook aansluiten. Deze betalen een vaste bijdrage van  €7,50. Voor wie wil is er na afloop thee. Wil je liever in stilte naar huis, dan neem vooral die ruimte.

Er is plaats voor twaalf deelnemers. Je kunt jezelf opgeven via Marysia

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Steun International campaign for Tibet

Met jouw deelname steun je het werk van International Campaign for Tibet.

 

De praktijk is aangesloten bij de Vereniging Yogadocenten Nederland waardoor je verzekerd bent van een docent met een solide basis die zich blijft ontwikkelen dmv bijscholingen.

 

Zelf een cursusruimte nodig in Eindhoven? Bekijk de tarieven voor het huren van onze praktijk!