yoga

Stoel yoga

 

Voorheen vond je op deze lokatie de pagina voor senioren yoga. In de loop van de jaren merkte ik echter dat de term “seniorenyoga” de intentie van deze lessen niet meer goed verwoorde. Je hebt immers senioren die met gemak in de hatha yoga mee kunnen doen en je hebt jongere mensen die door een veelvoud aan klachten zoals jeugdreuma moeten afhaken maar niet in de aangepaste groep willen aanschuiven omdat het een seniorengroep is. Met deze nieuwe benaming hoop ik jongere zoekers te stimuleren om ondanks de pijn, toch met yoga aan de slag te gaan.

 

Bewegen is van levensbelang. Dat weten we allemaal. Maar als je rondloopt met chronische klachten zoals artose of artritis, wordt dit ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Sterker nog… je gaat beweging uit de weg omdat je niet nog meer pijn wilt uitlokken. Dit veroorzaakt spanning, stijfheid, verkleining van de ademruimte en verminderde doorbloeding waardoor precies dat gebeurt wat je wilde voorkomen. Je krijgt meer klachten.

In de yogales leer je vanuit compassie naar je lijf te kijken en leer je welke oefeningen op welk moment wel bij jou passen. Je leert ook wat “iets toch moeten kunnen”  doet met jouw zefbeeld en je basis-spierspanning, welken weer invloed uitoefenen om jouw mate van pijnbeleving.

Merk je echter dat je in de hatha yoga of mindfulness yoga tot op het frustrerende aan toe water bij de wijn moet doen omdat je lijf het bijvoorbeeld moeilijk vindt om op de rug op een yogamat te liggen, dan is de Stoel Yoga misschien wat voor jou. In deze les houden we ons bezig met oefeningen op en rondom de stoel zodat je ook met bijvoorbeeld een knie- of heupprothese mee kunt doen. De eindontspanning kan zowel zittend op een stoel als liggend op de grond gedaan worden, afhankelijk van jouw fysieke mogelijkheden op dat moment.

In deze lessen komen de volgende aandachtspunten aan bod:

– Belast bewegen; hierdoor worden spieren versterkt en worden de botten gevoed/verstevigd.
– Onbelast bewegen: hierdoor ontstaat meer ruimte in de gewrichten en word de bloedtoevoer naar de gewrichten gestimuleerd waardoor nieuw kraakbeen wordt aangemaakt.
– Balans/coördinatie: om het risico op vallen te verkleinen.
– Adem en ontspanning; om de bloeddruk te verlagen en je door moeilijke periodes in het leven heen te helpen.

NB:

Omdat de inhaal-mogelijkheden voor deelnemers aan de stoel yoga beperkt is, werk ik in deze groepen met een strippenkaart van 10 lessen. Deze is 13 lesweken geldig.

Kosten bedragen € 90,00 voor een strippenkaart.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Steun International campaign for Tibet

Met jouw deelname steun je het werk van International Campaign for Tibet.

 

De praktijk is aangesloten bij de Vereniging Yogadocenten Nederland waardoor je verzekerd bent van een docent met een solide basis die zich blijft ontwikkelen dmv bijscholingen.

 

Zelf een cursusruimte nodig in Eindhoven? Bekijk de tarieven voor het huren van onze praktijk!