Craniosacraal werk

Wat is craniosacraal therapie?

De Amerikaanse osteopathisch arts Dr. John Upledger ontdekte begin jaren zeventig tijdens het assisteren van een operatie een voor hem nog onbekend ritme. Hij noemde dit het CranioSacraal ritme, ook wel de primaire ademhaling genoemd, waarbij de voeding van hersenen en ruggenmerg plaats vindt door het ritmisch verversen van het liquor (hersenvloeistof). Het ritme ontstaat door een pompsysteem diep binnenin de hersenen. Via de schedelbotten en de wervelkolom is het ritme te zien als een zich uitdijende en inkrimpende golf die overal op ons lichaam voelbaar is, vergelijkbaar met de beweging van eb en vloed.

Verversing van het liquor is van vitaal belang voor het goed functioneren van het centrale zenuwstelsel. Zweeds medisch onderzoek  heeft ondertussen uitgewezen dat bij niet goed verversen van de vloeistof in de hersenen en daarmee verminderde afvoer van afvalstoffen kunnen resulteren in condities varierend van concentratieproblemen en hoofdpijn tot niet aangeboren hersenletsel zoals Parkinson en zelfs dementie.

De beweging is, met de nodige training/gevoeligheid, voelbaar aan de schedel en breidt zich via het bindweesel (de fascia) uit door het hele lichaam en is daarom ook overal in het lichaam voelbaar. Voor het CranioSacraal Ritme is het belangrijk dat deze beweging nergens wordt belemmerd. Vandaar dat de craniosacraal grepen zich niet beperken tot het hoofd en de wervelkolom.

Door verklevingen in de fascia (door fysiek trauma of andere  factoren) kan deze vrije doorstroming in gevaar komen. Craniosacraal werk is een manuele methode die deze verdichtigingen probeert op te sporen. Door dat gebied aandacht en tijd te geven kan dat gedeelte van de fascia, die als 1 grote deken door je lijf loopt, weer ontspannen (unwinden) en zijn normale functie weer uitvoeren: het afvoeren van afvalstoffen, ruimte geven voor bewegelijkheid van organen en sensorische informatie doorsturen naar de hersenen.

Cranio in de massage:

In mijn holistische massages maak ik dankbaar gebruik van de craniosacraal technieken die ik heb geleerd bij Total Health massage-opleidingen. Waar de grepen uit de klassieke massage spieren ontspannen en het zenuwstelsel kalmeren, werken de craniogrepen, die ik vaak tegen het einde van de massage inzet, door op celniveau waardoor de massee nog meer in zichzelf kan zakken. Je zou het massage 2.0 kunnen noemen.

Als massee kun je, tijdens het gebruik van de cranio grepen, merken dat er van binnenuit iets in beweging komt: er kan iets gaan stromen, tikken, verschuiven en er kan meer ruimte komen in bijvoorbeeld jouw hoofd, schouders of bekken. Het is een beweging die van binnenuit ontstaat. Er wordt niet van buitenaf gemanipuleerd zoals dat in de manueel therapie gebeurt.

Deze technieken gebruik ik puur preventief. Ik ben geen craniosacraal therapeut. Is er een specifieke klacht die je met cranio wilt aanpakken, dan verwijs ik je graag door naar een register-teherapeut.

 

Op alle massages zijn de algemene voorwaarden en de privacy-verklaring van toepassing.

N

Evaring & lenigheid geen vereiste

N

Gepassioneerde yogadocenten

N

Korting op massages en workshops

N

Kleine groepen & persoonlijke aandacht

N

+15 jaar les-ervaring

N

De lessen van Marysia zijn Trauma-informed

N

Onbeperkt online aansluiten

Meld je aan

4 proeflessen met 25% korting

  • Hidden
  • (verplicht)